Ukrajinski folklor na novom testu

Vreme čitanja: 2min | sub. 17.10.20. | 11:05

Vasil Lomačenko na Teofima Lopeza

U noći između subote i nedelje, u šest sati ujutru po našem vremenu, u Las Vegasu sastaće se Vasil Lomačenko (Ukrajna) i Teofimo Lopez (SAD). Boriće se za WBA, WBO i Ring Magazin pojaseve, koji su u vlasništvu Lomačenka, i IBF verzije, u vlasništvu Lopeza, lake kategorije. Nesumnjivo da je Lomačenko favorit, međutim nipošto ne treba otpisati višeg, dužeg i neporaženog Amerikanca. Lopez je od svojih 15 pobeda čak dvanaest upisao prekidom. Važno je napomenuti da Lomačenko ima jedan poraz u karijeri, međutim bokserska javnost uprkos zvaničnom skoru taj poraz ne priznaje, jer je odluka sudija u drugom Lomačenkovom profesionalnom meču bila u najmanju ruku kontroverzna.

Vasil Lomačenko ima jednu od najimpresivnjih karijera u amaterskom boksu - 396 pobeda i samo jedan poraz. I taj jedan poraz je osvetio nekoliko puta. Mnoštvo zlatnih medalja na evropskim i svetskim prvenstvima i najvažnije - čak dve zlatne olimpijske medalje (2008 i 2012) u dve različite težinske kategorije (perolakoj i lakoj).

Izabrane vesti

Kada je Lomačenko prešao u profesionalce nije trošio vreme već je od samog početka imao borbe sa najboljim borcima na svetu i već u trećem meču ugrabio je prvu svetsku titulu WBO verzije u perolakoj kategoriji. Tehnički se već sad svrstava u najbolje svih vremena i prvi je na listi većine P4P (pound for pound) rang lista. Rad nogu doneo mu je nadimak "Matriks". Jednom je izjavo da njegov rad nogu proizilazi iz ukrajinskog folklora, na koji ga je naterao otac da, ne bi li napredovao u tom segmentu. Anatolij Lomačenko, Vasilov otac, jedan je od najcenjenijih ukrajinskih i svetskih trenera u boksu. Trenutno, osim svog sina trenira i neporaženog prvaka svih prestižnih titula u svim verzijama kruzer kategorije - Oleksandra Usika (biće tekst i o njemu, pratite Mozzart Sport), koji se nedavno popeo u tešku kategoriju i uskoro se bori sa Derekom Čizorom za mesto prvog izazivača.

Za Lomačenka se ne može reći da poseduje snagu koja bi iz jednog udarca protivnika poslala na spavanje, ali kulminacijom udaraca primorava svetske prvake, osvajače olimpijskih medalja i najbolje boksere perolake i lake kategorije na predaju. Ima vrlo visok volumen udaraca po minuti i neverovatno kretanje, čak i oni koji se nimalo ne razumeju u boks impresionirani su Lomačenkovim predstavama u ringu.

Iako je ovo prvenstveno "Loma šou", ne treba zaboraviti da je nejgov protivnik Lopez izuzetno opasan bokser i neće se pojaviti u Las Vegasu kao turista. U pitanju je borac sa impresivnim rezimeom i velikom snagom udarca. U prošlom nastupu Lopez je odbranio IBF titulu tehničkim nokautom protiv vrlo opasnog Rikarda Komeja.

Meč u noći između subote i nedelje biće prava poslastica za sve ljubitelje boksa, te vam preporučujemo da navijete sat ako već niste.

Piše: Ivan Begani


tagovi

mma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara